Eerste resultaten van de Belpex certificatenbeurs

In de loop van maart 2009 werden voor het eerst groenestroom- en warmtekrachtcertificaten verhandeld via het handelsplatform van Belpex.

Deze samenwerking tussen Belpex en de VREG verliep zonder problemen en leverde de volgende resultaten op:
- er werden 553 groenestroomcertificaten (GSC) zonder garantie van oorsprong verhandeld aan een prijs van €117,52;
- er werden 5.300 warmtekrachtcertificaten (WKC) zonder, en 471 met garantie van oorsprong verhandeld aan een prijs van respectievelijk €39,98 en €39,50

In totaal namen 12 marktpartijen deel aan 4 handelssessies (2 voor GSC en 2 voor WKC).

De volgende handelssessies zijn gepland voor 23 en 25 juni 2009, respectievelijk voor WKK en GSC. In eerste instantie zal een driemaandelijkse frequentie worden aangehouden. In de toekomst zal de frequentie worden opgetrokken tot maandelijks naargelang de vraag en de liquiditeit van de markt, en zodra de samenwerking tussen Belpex en de VREG volledig geautomatiseerd is.

Om de liquiditeit van de markt te garanderen, kreeg Belpex een engagement van een aantal marktpartijen. Zij engageren zich om jaarlijks minstens 100.000 WKC en 20.000 GSC aan te bieden via het handelsplatform van Belpex.

Een lijst van deelnemers, meer informatie over de gegarandeerde liquiditeit en over de resultaten van de eerste handelssessies, vindt u hier.

» Naar het nieuwsoverzicht van de categorie: Algemeen
» Naar het totale nieuwsoverzicht