Kanaal Z Energy reportage voor ENERIA

Het bedrijf Puratos, dat wereldwijd ingrediënten levert aan bakkers, patissiers en chocolatiers engageert zich om duurzaam te ondernemen. Dit verwezenlijken ze door een verantwoord aankoopbeleid van grondstoffen te voeren, in hernieuwbare energieproductie op hun sites te investeren en verregaande energie-integratie en -efficiëntie uit te werken. In aanvulling van twee windmolens op de Belgische productiesites en een geplande plaatsing van zonnepanelen komt er nu dus ook een WKK van ENERIA, producent en dienstverlener van toepassingen op basis van zuigermotoren.

De WKK van ENERIA, vandaag op basis van aardgas, dekt alvast 65% van het elektriciteitsverbruik wat nogal wat netverliezen vermijdt. De warmte wordt gerecupereerd in de verschillende warmtecircuits en dekt 35% van de warmtevraag binnen het bedrijf. Volgens Gianni Vanneste, Utility & Energy manager bij Puratos, is deze case het perfecte voorbeeld dat investeren in duurzaamheid ook financieel aantrekkelijk kan zijn. Zo verwachten ze bij Puratos een uptime van de installatie van 95% en een totale efficiëntie van 90% door het doorgedreven thermisch management met buffering en een full-omnium maintenance contract bij ENERIA. Een goed onderhoudsplan is cruciaal, aangezien de WKK-installatie 24/7 operationeel zal zijn met 7500 draaiuren per jaar voor minstens 10 jaar.

De aflevering wordt ingeleid door David Zenner, verantwoordelijke Customer Relations bij Elia. Hij focust op de GO-Live van de openstelling van de markt voor Automatic Frequency Restauration Reserves (aFRR). Vanaf 1 september wordt de aankoop van aFRR-capaciteit door Elia, net zoals de andere balancing producten, technologieneutraal en ongeacht van waar de installatie is aangesloten op het net. WKK-installaties zijn volgens de PoC van 2017 zeer geschikte assets om dit toch wel complexere product, aFRR, te leveren en Elia hoopt dan ook massaal WKK's hieraan te zien deelnemen, hetzij rechtstreeks of via aggregatie.
Daarnaast hamert hij op het feit dat mFRR ook een balancing product is waarvan in het verleden reeds bewezen werd dat het door WKK-installaties geleverd kan worden. De evolutie naar dagelijkse aankopen in blokken van 4u zou het geschikter moeten maken voor WKK's. Elia verwacht dan ook dat de reeds ingenomen volumes door dit type assets in dit productsegment nog zullen toenemen.

Bekijk de reportage hier

Geplaatst op 17 juni 2020