Wat is WKK ?
Warmte-krachtkoppeling of WKK is de gezamelijke opwekking van warmte en kracht (of elektriciteit) binnen hetzelfde proces. Hierdoor bespaart men brandstof in vergelijking met gescheiden opwekking waarbij warmte opgewekt wordt door een (condensatie)ketel en elektriciteit door middel van een elektriciteitscentrale. WKK gaat dus over het efficiënt gebruik van energiebronnen, ongeacht de vorm (gasvormig, vloeibaar of vast) en de oorsprong (fossiel, synthetisch of hernieuwbaar). Doordat men spaarzaam omspringt met energiebronnen bespaart zal ook de uitstoot van CO2 lager zijn in vergelijking met de klassieke opwekking van warmte en elektriciteit.
Het principe van warmte-krachtkoppeling is mogelijk met verschillende technologieën, elk met hun eigen karakteristieken en toepassingsgebieden. Afhankelijk van de technologië zijn brandstofbesparingen tot 10% à 40% mogelijk. Ongeacht de brandstof is deze efficiëntiewinst nu en in de toekomst belangrijk. Duurzame brandstoffen zijn schaars en alle CO2 die we uitstoten maakt de uitdaging op lange termijn alleen maar groter. We hebben trouwens ook installaties nodig met de eigenschappen van WKK; met hun flexibiliteit, stuurbaarheid, bevoorradingszekerheid,… maken ze de energietransitie mogelijk.
Meer weten? Lees dan het hoofdstuk het hoofdstuk "Wat is WKK?" in de WKK-wegwijzer.
Ondersteuning bij jouw WKK-project
Beleid en regelgeving
Steunmechanismen
Overzicht van de steun federaal en regionaal...
REGELGEVING
Overzicht op Europees, federaal en regionaal niveau...
Netaansluiting
Vereisten voor de aansluiting van een WKK op het net...
Vergunningen
De omgevingsvergunning in detail uitgelegd...
Toepassingen
Wil je meer weten over WKK-toepassingen in jouw sector? Bekijk hier alle projecten
Project in de kijker
AB INBEV Leuven - België
GASGESTOOKTE WKK-INSTALLATIE AB InBev, de grootste brouwer ter wereld, heeft zijn thermische centrale in Leuven na 40 jaar dienst vervangen door een WKK. De WKK Power Plant levert 65% van de electriciteitsbehoefte en 100% van de stoomvraag. Deze nieuwe thermische centrale reduceert de CO2-emissies met ongeveer 5000 ton per jaar, en door de verbeterde efficientie is het energieverbruik 10% geda...Locatie: Leuven
Type WKK: Gasturbine
elektrisch vermogen: 6000 kWe

Publicaties
WKK-wegwijzer
Dé gids voor WKK in België
WKK-barometer
Halfjaarlijkse sectorbevraging
Verslagen
Verslagen van het WKK-overleg
Bandingfactoren
Projectcategorieën & Bf
WKK-inventaris
Stand van zaken WKK
Handboek WKK
Technisch naslagwerk
Studies
Nota's en studies van COGEN