Energie? Lekker!
Energie is wat in voedingsstoffen zit, maar ook in de stroom en de warmte die nodig is om ze op tafel te brengen.
Dat hebben Lovenfosse uit het Waalse “Pays d’Aubel”, topspeler op de markt van varkensvlees, en Brouwerij Huyghe uit Melle, bekend van de roze olifant en Delirium, goed begrepen. Vanuit hun visie rond duurzaamheid en energie-efficiëntie installeerden zij een warmtekrachtkoppeling van E. VAN WINGEN (EVW).
Brouwerij Huyghe maakt vanuit de anaërobe zuivering van proces- en afvalwater biogas aan dat via een EVW WKK installatie wordt gevaloriseerd. Voor bij de koffie graag een assortiment van Belgische Chocolades van Ghuylian. Zij installeren in 2022 reeds een tweede WKK van EVW!
Als WKK bouwer sinds 30 jaar verzamelde EVW een schat aan ervaring van gebruikers en techniekers die de WKK op het terrein exploiteren of onderhouden. Hun waardevolle feedback wordt meegenomen in de nieuwste ontwerpen met oog voor detail maar niet in het minst voor veiligheid. Ondertussen is duidelijk geworden dat de overstap naar 100% HEB en dus nog meer windparken en zonnepanelen slechts mogelijk is mits de randvoorwaarden ook vervuld worden !
We kunnen ze gerust de pijlers van de energietransitie noemen:
1. We zullen energie moeten kunnen opslagen. Dat kunnen we in batterijen voor slechts korte duur, maar we moeten ook inzetten op de opslag van HEB in waterstof
2. We beschikken niet over de luxe positie van overmaat aan HEB. We zullen dus zuiniger moeten omspringen met onze energiebronnen en nog meer inzetten op energie-efficiëntie.
3. Het openbare net bereikt zijn limieten wanneer er nog meer HEB worden op aangesloten.
Willen we in de toekomst meer energie uit hernieuwbare bronnen (HEB), dan mag de opgewekte elektriciteit niet langer kris kras op het openbare net circuleren, dat daar niet geschikt voor is. Beter is het om lokaal te consumeren, prompt aan de bron zodat ook tijdens het transport geen energie meer verloren gaat. Is er meer stroom beschikbaar dan nodig, dan slaan we die beter op in batterijen en/of waterstof om ze in tijden van ‘stroom-droogte’ aan te boren.
INTERREG project AVATAR :
Het antwoord op de vraag hoe we de energietransitie zullen doormaken is niet eenzijdig. De oplossingen zullen combinaties zijn van technologieën en factoren, die verschillen naargelang de lokale context en dus telkens andere cases zullen opleveren. Zo zullen we in iedere andere context de hoogste vorm van energie-efficiënte kunnen nastreven en bereiken. Veel inspiratie voor duurzame cases die tot de verbeelding spreken is te vinden in het koppelen van energiestromen elektriciteit, warmte en deze voor mobiliteit. Nog dit jaar en doorlopend in 2023 zal E. Van Wingen het unieke AVATAR project realiseren in de Gentse haven. In het Interreg project AVATAR beschikken we over een onbemand, elektrisch aangedreven stadsdistributievaartuig dat dankzij onze WKK op waterstof op ieder ogenblik van groene stroom wordt voorzien, dus ook bij stroomdroogte uit HEB. Dankzij de WKK toepassing gebeurt deze omzetting aan het hoogst mogelijke energierendement. Als lokale WKK fabrikant zien we onze toekomst in het ESCO model.
Al enkele jaren lopen er ESCO contracten bij KMO’s waarin de klant geen eigenaar is van de machine, maar waarbij wij door de klant worden vergoed voor de geleverde energiestromen/diensten.
Onze bestaande ESCO formule zal in combinatie met cases zoals AVATAR toenemend toepassing vinden.
www.vanwingen.be