De expert en de energiemarkt
Een van de meest actuele zaken zijn de zeer hoge energieprijzen. Ik geef graag een korte update over de evolutie van de prijsdrivers en de factoren die hierop inspelen.
In 2020 waren de energieprijzen historisch laag, omdat de vraag geïmpacteerd werd door de coronapandemie. De economie trok in de loop van 2021 terug aan nadat corona een minder negatief effect had op onze gezondheid en op de economie, waardoor de energievraag terug steeg. De energieprijzen kwamen zo terug tot op een normaal niveau. Door de dreiging van een tekort aan Russisch gas (perikelen Nord-stream 2), lage gasvoorraden en de onzekerheid van Franse nucleaire capaciteit is het afgelopen jaar de omgekeerde beweging ingezet. Als we dan ook nog de recente oorlog in Oekraïne meenemen in dit verhaal komen we tot de huidige energieprijzen. De verdere ontwikkelingen in deze oorlog zullen een impact hebben op de grondstofprijzen en energieprijzen. Naast deze factoren moeten we ook rekening houden met het merit-order principe: in periodes dat er weinig hernieuwbare energie aanwezig wordt de prijs gezet door de duurste centrale die de energievraag opvult. Het zijn meestal gascentrales die hiervoor zorgen en zodoende is onze elektriciteitsprijs zeer sterk afhankelijk van de gasprijs. Een andere belangrijke factor waarmee we rekening moeten houden is de CO2-prijs die sinds de laatste jaren fors is gestegen en een belangrijke prijsdriver zal blijven in het komende decennium.
Europa is nog te afhankelijk van externe fossiele energiestromen. Om minder afhankelijk te worden van Russisch gas heeft Europa een ambitieus plan voorgesteld om reeds tegen eind 2022 forse maatregelen te nemen. Europa moet meer inzetten op hernieuwbare energie en productie en invoer van alternatieve brandstoffen zoals biomethaan en waterstof
De lange termijn prijzen maakten ook een stijgende beweging sinds 2021.
Zoals reeds vermeld zijn er meerdere factoren die een impact kunnen hebben op de gasprijs: de gestegen vraag omwille van de heropleving van de economie, maar ook de aanvoer vanuit Rusland is een doorslaggevende factor.
Zowel Fit-for-55 als speculatie hebben hun impact op de sterk toenemende CO2-prijs. Hoe deze zal evolueren zal vooral afhangen van de strategie van Europa om tegen 2030 -55% CO2 uit te stoten. Hierin mogen we niet vergeten dat de daling (sneller dan initieel voorzien) van de gratis toegewezen CO2-rechten ook een significante impact zal hebben.
Maar: -> de laatste weken recent is er een kortstondige vrije val geweest van de CO2-prijs, maar deze is inmiddels terug bezig aan een opwaartse beweging.
Voor een volledig verhaal en toekomstige aanpak kunnen we uw bedrijf hierin bijstaan en advies op maat leveren.
PowerPulse is goed geplaatst om uw bedrijf of organisatie te ondersteunen op het vlak van energie, duurzaamheid en optimalisatie. Daarnaast zijn er nog een heel aantal andere aspecten die we aanbieden zoals bv. een Energy Health Check.