AVATAR in Gent
Als lokaal verankerde KMO en dochteronderneming van de Gentse motorenfabrikant Anglo Belgian Corporation, demonstreert E. VAN WINGEN (EVW) aan de Rigakaai in Gent met de medewerking van North Sea Port Ghent op 29 en 30 juni zijn innovatieve energy use case binnen het Interreg North Sea Region programma AVATAR.
Waarover gaat het ?
Autonome vaartuigen (dus zonder schipper aan boord) die worden ingezet voor stadsdistributie varend op groene stroom uit waterstof, zonder CO2 uitstoot en zonder energieverlies. Niet langer een futuristisch plaatje over hoe het er in de toekomst zou kunnen uitzien, maar een toepassing die vandaag al echt en efficiënt werkt.
Welke andere energietransformator dan WKK – in dit geval werkend op groene waterstof – kan het kloppende hart zijn in zo’n tot de verbeelding sprekend case ?
EVW zetten als WKK pioniers sinds 1992, de voorbije jaren meer in meer in op een case benadering.
Onze boodschap is dat een case benadering relevanter is dan een eenvoudige vergelijking van de energie-efficiëntie van individuele, niet in één context gekoppelde componenten. Wat we o.a. in de AVATAR use case aantonen is dat een alles omvattende case benadering tot hogere energie-efficiënte kan leiden. Meer doen met minder hernieuwbare energie, wat beter is voor de transitie naar 100% HEB.
Tegelijk geven we hierbij aandacht aan de risico’s die vooral in de stedelijke omgeving de energietransitie in de weg staan, zoals overbezetting of congestie van het openbare elektriciteitsnet.
Eindelijk realiteit
Al ruim tien jaar zet EVW op een hoog niveau in op duurzaamheid en innovatie.
De energy use case die nu aan het publiek wordt voorgesteld, vertolkt niet alleen een visie op de energietransitie maar is veel meer dan dat.
Op 29 en 30 juni tonen we van A tot Z hoe EVW er dankzij een jarenlange samenwerking met lokale universiteiten en hogescholen, o.a. door eindwerken en stages te begeleiden, in geslaagd is om lokaal deze duurzame oplossing tot stand te brengen.
We mogen dan ook spreken van een schoolvoorbeeld van hoe disruptieve innovatiekracht kan leiden tot een totaaloplossing die de energietransitie en de verduurzaming van een belangrijk luik van onze maatschappij nu reeds mogelijk maakt.
Ook in juni levert EVW bij Renewi de laatste in en reeks van 3 biogas WKK units met een vermogen van 1MWe elk. EVW is bijzonder vereerd met het bestendigde vertrouwen van deze klant die dus opdracht gaf om de oude installatie uit 2009, eveneens van EVW, na 400.000 draaiuren en full service door de EVW serviceafdeling te vervangen.
“De miljoenen gecumuleerde draaiuren op door EVW geleverde WKK zijn al lang niet meer te tellen. Laat staan, de miljoenen tonnen CO2 besparing die er hand in hand mee gaan. Terugblikkend kunnen we vanuit onze pioniersrol in WKK ondertussen zeggen : we ademen WKK!
Toch is het jammer dat in Vlaanderen nog een gigantisch potentieel aan WKK onontgonnen blijft. Nochtans, nu het in de EU alle hens aan dek is, kan een inhaalbeweging op onbenutte opportuniteiten van de voorbije jaren al meteen bijdragen tot de strijd tegen de gevolgen van de klimaatverandering. De rekening kan in de toekomst dan ook enkel maar voordelig zijn voor de toepassing van WKK. Hierover een duidelijke en logische boodschap brengen, zal zondermeer beter scoren dan verder te verzeilen in een voorbijgestreefde en te complex geworden discussie rond certificaten.
Als duurzaamheidsdenkers èn -doeners – erkend met certificaten rond ISO 26000 al in 2014, met het statuut van SDG Champion en met de jaarlijks hernieuwde VCDO certificatie op zak – gaan we ook graag met jouw CASE aan de slag om in een kwalitatieve omgeving samen bij te dragen tot de duurzame energietransitie!”
Evergem, mei 2023