Duurzame Energiecursus 2024/2025 - Module Energiemarkten

Energiemarkten


Deze module werd in het kader van Het Collectief Duurzame Energie (CoDE), een onderdeel van het VLAIO-netwerk, tot stand gebracht en ondersteunt bedrijven bij hun duurzame transitie. Samen met onze partners, Biogas-E, COGEN Vlaanderen, Flux50 en ODE Vlaanderen, bundelen we de krachten van vergroening, digitalisering en circulariteit. Onze focus ligt op samenwerking en het omarmen van innovatieve oplossingen om uw bedrijf te helpen groeien en verduurzamen.

Deze cursusdag gaat door bij de Nationale Dispatching van Elia te Schaarbeek. Er wordt dieper ingegaan in de economische waardeketen voor cogeneratie. Specifiek worden inzichten en visies op de gasmarkt, de ETS-systemen en de elektriciteitsmarkt(en) gebracht en dit door actoren in die markten.

Ook de aanvullende waarde-creatie via bevoorradingszekerheid en flexibele uitbating komt aan bod. Tenslotte wordt er toelichting gegeven bij een typische rendabiliteitsberekeningen van een cogeneratie-project

De cursusdag wordt afgesloten met de voorstelling en het bezoeken van de Nationaal Dispatching waar de situatie op het Belgisch en Europese net in real time gecontroleerd en beheerd wordt.


Programma

09:00Ontvangst
09:15

Gasmarkten : status, context

10:00

ETS systeem en WKK: Maarten Schockaert/Engie

10:45Pauze
11:00

Elektriciteitsmarkten : drivers, forward, spot: Power Pulse - Benoit Matthys

11:45

Adequacy and Flexibility : ELIA - Rafael Feito-Kiczak NL of ENG

12:30tbc
13:00Lunch
14:00

Deelname aan reservemarkten en rol van aggregatoren

14:45

Haalbaarheidstool COGEN Vlaanderen: Cogen Vlaanderen

15:30Pauze
15:45

Voorstelling Cursusplaats Elia: Kristof Geens

16:15

Bedrijfbezoek Elia Controle Center

17:00Einde

Nieuwsgiering naar de andere modules van de cursus?
https://www.cogenvlaanderen.be/wkk-cursus2024

Praktische info

Datum: 03/10/2024 - 09:00 tot 17:00

Locatie:

Elia Schaarbeek
Vilvoordselaan 126
1000 Brussel

Prijs:
Dankzij de steun van VLAIO geniet u van een verminderde prijs

leden: € 175  € 357,50 (excl. btw)
niet-leden: € 210  € 500 (excl. btw)

Betrokken

CoDE

Dit evenement wordt georganiseerd vanuit het Collectief Duurzame Energie (CoDE), onderdeel van het VLAIO-netwerk, en ter ondersteuning van bedrijven bij hun duurzame transitie. Samen met onze partners, Biogas-E, COGEN Vlaanderen, Flux50 en ODE Vlaanderen, bundelen we de krachten van vergroening, digitalisering en circulariteit. Onze focus ligt op samenwerking en het omarmen van innovatieve oplossingen om uw bedrijf te helpen groeien en verduurzamen.

Meer informatie over CoDE en onze events op www.duurzame-energie.org.

VLAIO

Samen voor sterk, ambitieus ondernemen

Vlaanderen mag best wat ambitieuzer zijn als het aankomt op ondernemerschap. We hebben nood aan meer starters, meer blijvers en meer groeiers. Daarom wil VLAIO projecten op stapel zetten die ondernemers aanzetten tot ondersteunen of begeleiden bij het ondernemen. Met onze partners bundelen we onze krachten en middelen. CoDE maakt deel uit van een netwerk van initiatieven waar u gebruik van kan maken.

Ontdek ze allemaal op www.vlaio.be/sterkondernemen. #sterkondernemen

don 3/10/2024 van 09u00 tot 17u00

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!