Energietechniek in gebouwen

Energietechniek in gebouwen
PROGRAMMA: Modules 1 t.e.m. 5

Meer info vindt u hier.

1. Basisbegrippen

Voor het succesvol volgen van de cursus is kennis van de basisbegrippen van bouwfysica en thermodynamica noodzakelijk. Deze module reikt de nodige basisinformatie aan. Ze is bedoeld voor diegenen die minder vertrouwd zijn met de begrippen die later in de cursus worden uitgediept, of voor wie zijn basiskennis wil opfrissen.

Data: 15 en 22 september 2020

Lesgevers: M. Delghust, M. De Paepe, M. Steeman, P. Standaert en N. Van Den Bossche


2. Bouwfysica en ventilatie

Om tot een goede energieprestatie te komen is een performante gebouwschil essentieel. In deze module wordt aandacht besteed aan de bouwkundige maatregelen die de energievraag van het gebouw bepalen. Dit kan bereikt worden door architecturale en bouwkundige technieken zoals de thermische isolatie van bouwconstructies, de thermische en spectrale eigenschappen van beglazingen, het gebruik van performante zonweringen, de luchtdichtheid van het gebouw, … Daarnaast worden ook de werking van natuurlijke en mechanische ventilatiesystemen besproken met hun verschillende componenten die een belangrijke rol spelen in de realisatie van een goede binnenluchtkwaliteit.

Data: 29 september, 6 en 13 oktober 2020

Lesgevers: H. Breesch, F. Decock, M. Delghust, J. Laverge, S. Roels en N. Van Den Bossche


3. Technische installaties

Om een energiezuinig gebouw met een comfortabel binnenklimaat te creëren kunnen verschillende installatietechnieken toegepast worden. De keuze en het ontwerp van de installaties is mede bepalend voor het efficiënt gebruik van elektrische energie en brandstoffen in gebouwen. In deze module komen de verschillende systemen en technologieën aan bod die ingezet kunnen worden voor ruimteverwarming en koeling, de aanmaak van sanitair warm water en de interactie tussen systemen onderling. Hierbij ligt de focus op energie-efficiëntie, het is niet de bedoeling om de dimensionering van installaties in detail te behandelen. Daarnaast wordt er ook aandacht besteed aan kunstmatige verlichting. Het elektriciteitsverbruik hiervan maakt een belangrijk deel uit van het energieverbruik van gebouwen, zeker in de tertiaire sector.

Data: 20 en 27 oktober en 10 november 2020

Lesgevers: J. Beeckman, W. Boydens, M. Delghust, M. De Paepe, P.D’Herdt en I. Verhaert

4. Geavanceerde concepten en methoden

Het ontwerpen en realiseren van een energetisch performant gebouw gebeurt via een proces van optimalisatie binnen de
randvoorwaarden die aan het ontwerp worden opgelegd. Deze module gaat in eerste instantie in op innovatieve bouwconcepten die een geïntegreerde oplossing bieden en hun integratie in het gebouw. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de prestatie-evaluatie van concepten door gebouwsimulatie en monitoring. Tenslotte wordt ook de stap gemaakt naar een geïntegreerde aanpak waarbij rekening gehouden wordt met de ingebedde energie en met circulaire aspecten.

Data: 17 en 24 november 2020

Lesgevers: W. Boydens, F. Decock, M. Delg


5. EPB regelgeving en toepassingen

Deze module focust op de energieprestatieregelgeving (EPB= energieprestatie en binnenklimaat) en gaat zowel in op het regelgevend kader en de administratieve bepalingen van de regelgeving, als op de toepassing van energiebesparende maatregelen en technieken in energieprestatie-berekeningen en het verwerven van de nodige kennis en inzichten om adviezen ter verbetering van de energieprestatie van een gebouw te kunnen formuleren. In deze module wordt ook de projectopdracht (in het kader van de opleiding als aanvullende opleiding tot EPB verslaggever) gegeven.

Data: 1, 8 en 15 december 2020, 12 en 19 januari 2021

Lesgevers: L. Dedeyne en B. Derouck

Van 15/09/2020 09u00 tot 19/01/2021 18u00

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!