Beste leden,
Zoals aangegeven in eerdere ledenberichten heeft de Vlaamse Regering, in het kader van de warmte-kracht- en groenestroomcertificaten, de jaarlijkse actualisatie van bandingfactoren ingevoerd voor projecten met brandstofkosten en startdatum vanaf 1 januari 2013. Deze invoering van de actualisatie werd opgenomen in Verzameldecreet IV van het Energiedecreet, dat door de Vlaamse Regering op 28 oktober 2022 definitief werd goedgekeurd en op 21 december 2022 werd aangenomen door het Vlaams Parlement (meer informatie). Deze jaarlijkse actualisatie van de bandingfactoren was eerder enkel van toepassing voor projecten zonder brandstofkosten, met name wind- en PV-projecten.
De uitwerking van de verdere methodologie dient te worden uitgewerkt in het Energiebesluit. In het kader hiervan, werd op vrijdag 3 februari 2023 het Verzamelbesluit IX een eerste keer principieel goedgekeurd door de Vlaamse Regering, met het oog op adviesvraag aan de VTC, VREG, de SERV, en de MINA-Raad (bis-nota aan de Vlaamse Regering, ontwerpbesluit). Volgend op deze eerste principiële goedkeuring schreven we vanuit COGEN Vlaanderen een nota om verschillende bekommernissen over de gekozen methodologie mee te geven aan de Vlaamse Regering (link). Onze bekommernissen handelen onder meer over:
- het gebruik van het OT-model voor de berekening van een geactualiseerde bandingfactor
- de projectie van huidige energieparameterwaarden naar toekomstige jaren in het OT-model
- de warmtevalorisatie
Op dinsdag 7 maart 2023 organiseerde het VEKA een stakeholderoverleg waarin de algemene context werd geschetst, de verwachte timing werd meegegeven, en de formules die opgenomen zijn in het wijzigingsbesluit werden toegelicht. U kan de presentatie van het VEKA hier terugvinden. Op dit overleg werd door het VEKA meegegeven dat het de ambitie is om de eerste actualisatie toe te passen vanaf augustus 2023 (zie slide 5).
Het huidige voorstel vertrekt vanuit het OT-model en de verschillende projectcategorieën, zoals van toepassing bij de bepaling van de historische bandingfactor voor nieuwe of ingrijpend gewijzigde projecten, waarbij:
- De oorspronkelijke, in het OT-model opgenomen, parameterwaarden tot en met 2022 ongewijzigd zouden blijven
- Vanaf dit jaar, voor wat de warmtekrachtcertificaten betreft, een actualisatie zou plaatsvinden van de parameters:
- “marktwaarde elektriciteit bij verkoop” (PEL,V)
- “vermeden kost elektriciteit bij zelfafname” (PEL,ZA)
- “kosten voor de geïnjecteerde elektriciteit” (PIN)
- “prijs van de brandstof, inclusief de financieringskosten voor aankoop van brandstof” (PB)
- “marktwaarde zonder toevoeging van taksen, heffingen en vermeden netkosten van de vermeden primaire brandstof voor dezelfde hoeveelheid nuttige warmte” (PPBW)
- De geactualiseerde parameterwaarde voor het jaar van actualisatie (Tac) zou in het rekenmodel, voor de berekening van de geactualiseerde bandingfactor, als een constante worden verondersteld voor de resterende jaren.
Zie illustratie op onderstaande slides afkomstig uit de presentatie van het VEKA (slides 11 en 12).
Onze bekommernissen blijven, ook na het stakeholderoverleg van het VEKA, aanwezig. Omwille van het strakke tijdschema dat de Vlaamse Regering wenst te volgen en de vraag vanuit het VEKA om suggesties zo concreet mogelijk te maken, bezorgden we het VEKA en het kabinet van minister Demir bijkomende opmerkingen/suggesties in lijn met onze eerdere nota. Deze kan u hier terugvinden.
We blijven, samen met andere stakeholders, de vinger aan de pols houden om onze bezorgdheden op de radar te houden van de beleidsmakers.
Eventuele vragen mag u ook steeds richten tot beleid@cogenvlaanderen.be.