Het plaatsen en uitbaten van een WKK is onderhevig aan heel wat regelgeving die enerzijds een aantal verplichtingen oplegt aan WKK-installaties, maar die anderzijds ook de ondersteuningsmechanismen regelt. Europa legt ons een breed kader op waarin het energiebeleid en dus ook het WKK-beleid moet passen. De voornaamste tekst hieromtrent is de Energie-Efficiëntie Richtlijn (EER). In België hebben diverse staatshervormingen bevoegdheden overgedragen van het federale niveau naar het regionale niveau. Op Vlaams niveau zijn voor WKK vooral het Energiedecreet en het Energiebesluit van belang.
Hieronder sommen we kort de verschillende niveaus en respectievelijke bevoegdheden op. In de WKK-wegwijzer kan u terecht voor een volledig overzicht van de voor WKK relevante regelgeving, met tekst en uitleg.
Europese regelgeving
Europese regelgeving daarentegen moeten worden opgesplitst in functie van hun juridische betekenis. Zo zijn verordeningen en besluiten rechtstreeks bindend, respectievelijk algemeen voor de Europese Unie en gericht. Een Europese richtlijn daarentegen bepaald een kader maar moet eerst in nationale wetgeving worden omgezet voor het toepasbaar is. Aanbevelingen en adviezen leiden niet tot verplichtingen.
Belgische en regionale regelgeving
De verdeling van bevoegdheden in België wordt geregeld door de bijzondere wet van 08 augustus 1980 tot hervorming der instellingen. Volgende algemene principes zijn van toepassing:
Beleid op federaal niveau
De federale overheid is bevoegd voor de materies waarvan de technische en economische ondeelbaarheid een gelijke behandeling op het nationale niveau vereist, waaronder:
- de transmissienettarieven,
- het hoogspanningsnet van elektriciteit met een spanning groter dan 70 kV,
- de opslag en het vervoer van aardgas,
- grootschalige productie en opslag van elektriciteit (uitgezonderd nieuwe energiebronnen en rationeel energiegebruik)
- kernenergie.
Gewestelijk energiebeleid
Het Vlaams gewest bevoegd voor o.a.
- de lokale transmissie en de distributie van elektriciteit op een spanning ≤ 70 kV;
- de distributie van aardgas;
- de distributienettarieven
- de productie van elektriciteit op basis van hernieuwbare energiebronnen en WKK;
- de milieu-aspecten;
- het rationeel energiegebruik;
- de sociale aspecten zoals maximumprijzen;
- de netten voor warmtevoorziening op afstand.
Bijkomende normen en richtlijnen
Naast regelgeving op overheidsniveau moet ook rekening gehouden worden met een aantal reglementen van de distributienetbeheerders, die worden opgesteld door de koepelorganisatie Synergrid. Verder zijn er een aantal voorschriften die de stookplaatsnormering vastleggen. Sommige van deze normen krijgen een wettelijk bindend kader wanneer ze worden opgenomen in een Koninklijk Besluit. Een overzicht deze voorschriften vindt u in de WKK-wegwijzer.