Energiebesparing in residentie Marius Renard dankzij WKK

De woontoren Marius Renard in Anderlecht (430 appartementen en een commercieel centrum) is een mooi voorbeeld van hoe ook in residentiële gebouwen energie bespaard kan worden met WKK. In 2018 werd de stookplaats er uitgebreid met een innovatieve WKK. Het project werd gefinancierd door investeringsmaatschappij WattMatters en betekent een win-win voor zowel de investeerder als de mede-eigenaars.

Op het vlak van energiebesparende maatregelen, levert de vereniging al jaren de nodige inspanningen. Zo werd de stookplaats enkele jaren geleden omgeschakeld van industriële ketels op stookolie naar gasgestookte ketels. Dat leverde een betere energieprestatie op Maar om nog meer te besparen besloten de eigenaars in 2018 te investeren in een stookplaats met een warmtekrachtkoppeling.

Het project omvatte een dakrenovatie en de installatie van een WKK op aardgas. De WKK werd ontworpen en gebouwd door Vanparijs Engineers, de stookplaatrenovatie gebeurde samen met zijn technische partner ABC Technics.

  • Integratie van een WKK 199 kWe en 321 kWth in de bestaande stookplaats, samen met een condensor van 35 kW en een warmtewisselaar. De installatie wordt aangedreven door een MAN twaalfcilinder gasmotor.
  • Verdere optimalisering van de WKK door plaatsing van 2 bijkomende warmtepompen, zodat niet alleen de uitlaat wordt gecondenseerd, maar ook de stralingswarmte van de motor wordt gevaloriseerd. Deze innovatieve oplossing zorgt ervoor dat alle energiestromen optimaal benut worden en de WKK een totaal rendement van meer dan 97% haalt.
  • De opgewekte warmte dient om het hele gebouw te verwarmen, de elektriciteit wordt alleen gebruikt voor de gemene delen van de woontoren (verlichting, parking, liften...). De WKK zal ongeveer 6.000 uur per jaar draaien, met een onderhoudsbeurt om de 1.000 uur.

Het project werd gefinancierd door investeringsmaatschappij WattMatters en betekent een win-win situatie voor zowel investeerder als mede-eigenaars:

  • Substantiële verbetering van de energieprestaties van het gebouw
  • Vermindering van CO2 uitstoot
  • Eigenaars besparen jaarlijkse in totaal 39000€ op hun energiefactuur
  • WattMatters ontvangt groene stroomcertificaten van het Brussels Gewest en recupereert zo de investering
  • De renovatie van het dak werd volledig gefinancierd met de inkomsten uit de groenestroomcertificaten
Toepassingsgebied
Residentiële toepassingen, Commercieel en tertiair
Locatie
Anderlecht
Datum indienstname
1 October 2018
Type WKK
Inwendige verbrandingsmotor
brandstof
Aardgas
Elektrisch vermogen
199 (zonder warmtepomp) / 183 (met warmtepomp)
Thermisch vermogen
349 (zonder warmtepomp) / 388 (met warmtepomp)
Elektrisch rendement
34,07 (zonder warmtepomp) / 31,34 (met warmtepomp)
Totaal rendement
93,84 (zonder warmtepomp) / 97,77 (met warmtepomp)
Relatieve primaire energiebesparing
22,09 (zonder warmtepomp) / 23,54 (met warmtepomp)
Vermeden C02-emissie
251 (zonder warmtepomp) / 273 (met warmtepomp)
Vollasturen
6000 à 7000

Projectpartners

Wil je op de hoogte blijven?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!