Kanaal Z Energy: WKK in de kijker - Flexibiliteit in de glastuinbouw

Dankzij het energiemanagementsysteem van Eneco kan het bedrijf Greet Biesbrouck bvba in Pecq (deel van de groep Coghe) actief in de tomatenteelt, de eigen opgewekte energie die het zelf niet verbruikt verkopen via het handelsplatform Eneco Energysquare.

De firma Greet Biesbrouck heeft voor haar energieopwekking twee warmte-krachtkoppelingsinstallaties staan die nodig zijn voor de nodige warmte én elektriciteit in de serre. De energie die ze zelf niet verbruiken, verkopen ze. Met het Eneco Energysquare-platform heeft het bedrijf rechtstreeks toegang tot alle beschikbare elektriciteitsmarkten. De WKK's en op termijn de belichting, worden door een geïntegreerde schakelbox gestuurd op basis van de behoeften.

"We helpen onze klanten om zelf hun elektriciteit in te kopen en te verkopen op de verschillende markten, zonder onnodige risicopremies te betalen. In enkele muisklikken krijgen bedrijven rechtstreeks toegang tot zowel de lange termijn als de korte termijn energiemarkt en zelfs de dagmarkt. Hiervoor hebben we een speciaal platform gecreëerd waarop deze klanten toegang hebben, Eneco Energysquare. Heb je als bedrijf bovendien flexibel inzetbaar vermogen, dan kan u dankzij de Eneco schakelbox makkelijk deelnemen aan de reserveproducten van Elia." - Pieter Verlinden, Head Sourcing & Pricing Eneco Belgium

Dit systeem van energiemanagement heeft voor het bedrijf tal van voordelen opgeleverd. Zelf aan het stuur zitten van in- en verkoop van elektriciteit is dan ook belangrijk.

"In een klik heb ik een overzicht van alle energiestromen in mijn onderneming. Elke uur van de dag kan ik dit specifiek gaan aansturen naargelang mijn behoefte. Ik kan de ganse dag inspelen op specifieke gebeurtenissen en marktbewegingen en zodoende een bijdrage leveren aan het evenwicht van ons elektriciteitsnet. Het feit dat dit gebruiksvriendelijk en geautomatiseerd systeem me in staat stelt om dit te verwezenlijken is een echte troef." - Jesse Seynhaeve, Verantwoordelijke Biologie en Energie bij Greet Biesbrouck en twee andere vestigingen van de groep Coghe. 

De aflevering wordt ingeleid door Hans Vandersyppe, Directeur bij COGEN Vlaanderen. COGEN Vlaanderen is de sectororganisatie voor warmte-krachtkoppelingen in België.
Hans geeft aan dat gezien de voortschrijdende energietransitie met steeds hogere aandelen aan wind- en zonne-energie, een WKK meer en meer waarde kan halen uit een flexibele manier van uitbaten, ondersteund door een belangrijke buffering van de opgewekte warmte. Niet enkel de gewone energiemarkt of day-ahead markt, maar ook de markten voor reservecapaciteit worden hierbij interessant voor een uitbater. Sinds eind vorig jaar heeft Elia haar markt voor alle types aan reservecapaciteit opengesteld voor decentrale oplossingen die kunnen bijdragen aan het bewaren van de netstabiliteit.

Herbekijken kan via deze link.

Geplaatst op 20 mei 2021